हरेक दिन फलफूल खाँदा शरीर स्वस्थ रहन्छ तर प्रत्येक फलले समान पोषण भने प्रदान गर्दैन। केहि फलहरू छन् जुन अत्यन्तै लाभदायक हुन्छ र शरीरलाई गम्भीर रोगहरूबाट बचाउँछ।
आउनुहोस् ती १० फलहरूको बारेमा जानौं ……
एभाकाडो
धेरै फलहरुमा काब्र्स पाइन्छ तर एभाकाडोमा असाध्यै कम मात्रामा काब्र्स पाइन्छ तर यो निकै स्वास्थ्यबद्र्धक मानिन्छ । एभाकाडोमा पाइने मोनोस्याचुरेटेड फ्याटले सूजन कम गर्दछ र मुटु स्वस्थ राख्दछ। एभाकाडो पोटेसियम, फाइबर र म्याग्नेसियमले भरिएको छ।
एउटा सिङ्गो एभाकाडोमा २८ प्रतिशत पोटासियम पाइन्छ । पोटासियमको उचित मात्राले उच्च रक्तचापको काम गर्दछ । र स्ट्रोकको जोखिमलाई रोक्छ।
तरबुजा
तरबुजामा भिटामिन ए र सी प्रशस्त मात्रामा पाइन्छ। यसले लाइकोपीन, क्यारोटीनोइड्स र कुकुरबिटसिन ई जस्ता एन्टिआक्सीडन्टहरू प्रदान गर्दछ । जसले क्यान्सर जस्ता गम्भीर रोगहरूबाट बचाउँछ। लाइकोपिनले मुटुलाई स्वस्थ राख्छ र उच्च रक्तचाप र कोलेस्ट्रोललाई कम गर्दछ। तरबुजा खानाले शरीरमा पानीको अभाव हुँदैन।
ब्लूबेरी
ब्लूबेरीमा ती सबै आवश्यक पोषकहरू हुन्छन् जुन शरीरका लागि आवश्यक हुन्छन्। ब्लुबेरी फाइबर, भिटामिन सी, भिटामिन के र मैंगनीजको धनि फलमध्ये एक हो । अन्य फलहरूको तुलनामा, ब्लूबेरीमा धेरै एन्टिआक्सीडन्टहरू हुन्छन् जसले मुटु रोग, मधुमेह र अल्जाइमरको जोखिम कम गर्दछ। एक अध्ययनका अनुसार ब्लूबेरीको नियमित सेवनले शरीरमा प्राकृतिक कोशिका बृद्धि हुन्छ । जसले शरीरलाई भाइरल संक्रमणबाट बचाउँछ। ब्लूबेरी खाँदा स्मरणशक्तिमा पनि बृद्धि हुन्छ ।
आँप
आँप भिटामिन सीको उत्कृष्ट स्रोत हो। यसमा घुलनशील फाइबर हुन्छ, जुन शरीरको लागि धेरै लाभदायक हुन्छ। थप रूपमा, आँपमा एन्टीआक्सीडन्ट र एन्टी९इन्फ्लेमेटरी गुणहरू हुन्छन् जसले रोगहरूको जोखिम कम गर्दछ।
स्याउ
स्याउ सबैभन्दा लोकप्रिय र पौष्टिक तत्वहरुको धनी फलहरूमध्ये एक हो। यसमा फाइबर, भिटामिन सी, पोटेसियम, भिटामिन के र भिटामिन बीको उच्च मात्रा हुन्छ।
एक अध्ययनका अनुसार स्याउमा पाइने एन्टिअक्सीडन्टहरूले मुटुलाई स्वस्थ राख्छ र मधुमेह, क्यान्सर र अल्जाइमरको जोखिम कम गर्दछ। यस बाहेक, स्याउले हड्डीको घनत्व पनि बढाउँदछ। स्याउमा पाइने पेक्टिनले आन्द्रामा राम्रो ब्याक्टेरिया बढाउँदछ र पाचन र मेटाबोलिजम सुधार गर्दछ।
केरा
केरामा भिटामिन, खनिज र पोटेसियम भरपुर मात्रामा हुन्छ। हल्का काँचो केरामा पाइने कार्बले रगतमा चिनी नियन्त्रण गर्दछ । केरा खानाले छिटो भोक लाग्दैन । केराले पाचन प्रणाली पनि बलियो बनाउँदछ। अध्ययनका अनुसार एक्सरसाइज गर्नुअघि केरा खाँदा शरीरलाई धेरै उर्जा दिन्छ।
मेवा
मेवा धेरै स्वस्थ फल हो जसले भिटामिन सी, भिटामिन ए, पोटेसियम र फोलेट प्रशस्त मात्रामा प्रदान गर्दछद्ध । यसमा लाइकोपिन क्यान्सर एन्टी एन्टिआक्सिडन्टहरू पनि पाइन्छ। अध्ययनका अनुसार यसले अन्य फलफूल र तरकारीहरूभन्दा बढी लाइकोपीन प्रदान गर्दछ । मेवाले पाचन प्रक्रियामा सुधार गर्दछ। यस बाहेक, तौल कम गर्न पनि प्रभावकारी मानिन्छ।
अनार
अनार स्वास्थ्यद्र्धक फलहरूमध्ये एक मानिन्छ। अनारमा हरियो चिया र रातो वाइनमा भन्दा तीन गुणा बढी एन्टीआक्सीडन्टहरू छन्। अध्ययनहरूका अनुसार अनारमा पाइने एन्टी इन्फ्लेमेन्टरीले क्यान्सरको जोखिम कम गर्न मद्दत गर्दछ।
भोगटे
भोगटे अमिलो फलहरूमा सबैभन्दा स्वस्थ मानिन्छ। यो भिटामिन र खनिजहरूको उत्तम स्रोत हो। तौल घटाउनुका साथै यसले इन्सुलिनको स्तर पनि कम गर्दछ।
९१ जनामा गरिएको अनुसन्धानमा, भोगटे नखानेको तुलनामा खाजा भन्दा पहिलो आधा ताजा भोगटे दानाले १-३ वचन कम भएकोपाइएको थियो । यसको अलवा भोगटेले कोलेस्ट्रोलको स्तर कम गर्दछ र किडनीमा पत्थरी हुने समस्या रोक्न सहयोग गर्दछ ।
भुईँ कटहर
भुईँ कटहरलाई पोषणको सुपरस्टार भनिन्छ। एक कप भुईँकटहर दैनिक सेवन गर्नाले १३१ प्रतिशत भिटामिन सि र ७६ प्रतिशत मैंगनीज पाइन्छ ।
भुईँ कटहरमा ब्रोमेलेन पाइन्छ जो इन्फ्लेमेन्टरी एन्जाइमको मिश्रण हो । प्रोटीन पचाउन सक्ने क्षमताका लागि यो परिचित छ। टेस्ट–ट्युब र जनावरहरूमा गरिएको अध्ययन अनुसार भुईँकटहरमा पाइने ब्रोमलेनले क्यान्सर र ट्यूमरलाई बढ्नबाट रोक्दछ।
प्रतिक्रिया लेख्नुहोस्:-